Prosjekter
Hvert tiltak i Lakseklyngen organiseres som selvstendige prosjekt med eget prosjektteam og prosjektledelse. Her kan du lese om hvem som deltar i hvert prosjekt, hvilke mål og resultater de har kommet frem til. Noen av prosjektene pågår fortsatt og vil oppdateres fortløpende med ny informasjon.
Siste prosjekter
Smoltsporing fra Repparfjordelva 2024 – oppstart
Lakseklyngen gjennomfører i 2024 et prosjekt for å finne ut av hvordan vill laksesmolt beveger seg fra elv til ytre kyst. Her får du vite om bakgrunnen for prosjektet, hensikten med det, og litt om hvordan det blir gjennomført. Prosjektet blir gjennomført av...
les mer– Smolten tar snarveien fra elv til hav
– Det kan se ut som laksen nærmest er programmert til å velge den korteste ruta når den starter på utvandringa, sier havforsker John Fredrik Strøm. Han er en av forskerne som i samarbeid med Lakseklyngen har undersøkt hvilken rute smolten velger når den skal på...
les mer// PO 12 – Pilot kystsoneforvaltning – Kunnskapsutvikling og samhandling
Bakgrunn Oppdrett av laks, ørret og regnbueørret i sjø er regulert av produksjonsområdeforskriften fra16.01.17. Landet er delt inn i 13 produksjonsområder (PO-er) der produksjonen reguleres ut fra områdets miljømessige bærekraft. Påvirkningen av lakselus på vill laks...
les mer// Automatisk fjerning av uønsket fisk i elv
Pukkellaks og rømt oppdrettslaks ansees som trusler mot våre ville laksestammer. Metodene som benyttes til å fjerne disse fra lakseelver er generelt svært arbeidskrevende og utøves gjerne på dugnad av elveforvalterne. Miljødirektoratet har en egen HP pukkellaks for å...
les mer19-03 // Lusemidler vs. skalldyr
Mål: Kartlegge kunnskapsstatus om skottelus i oppdrettsnæringen i nord.
les mer19-02 // Skottelus i Finnmark
Mål: Kartlegge kunnskapsstatus om skottelus i oppdrettsnæringen i nord.
les mer19-01 // Sameksistens og ringvirkninger
Mål: Kartlegge ringvirkninger og fremskaffe faktakunnskap om sameksistens mellom tre ulike næringer (havbruk, fiskeri og fisketurisme) for å utvikle næringslivet i Finnmark fylke.
les mer18-01 // Bruk av lyd ved fôring
Mål: Ideen er å lære laks til å forbinde et bestemt lydsignal med fôring, i håp om at laksen ved eventuell rømming vil oppsøke og oppholde seg der de hører dette lydsignalet og tilbys fôr. Erfaringene vil siden bli benyttet til å utvikle metoder for å gjenfange den rømte fisken.
les mer17-04 // Leverandørforum
Mål: Å styrke regionale ringvirkninger av oppdrettsnæringen og styrke arbeid med beredskap og andre bærekraftstiltak innenfor havbrukssektoren i regionen.
les mer17-03 // Beredskap mot lakserømming
Mål: Kartlegge status ved dagens beredskapsmodell og vurdere nye tiltak som kan forhindre at laks rømmer og effektivisere gjenfangst av rømt fisk. Arbeidet med beredskapstiltak avgrenses og tilpasses oppdrettsteknologi og merdeløsninger som per i dag anvendes i fjorder og nære kystområder.
les mer17-02 // Lokalitetsstruktur, lakselus og strømmodell
Mål: Utvikle ny kunnskap om sameksistens og påvirkning mellom villfisk, havbruk og annen marin virksomhet med Altafjordsystemet som case. Et videre mål er å utvikle bedre drifts- og forvaltningstiltak som kan styrke bærekraft sameksistens mellom ulike nærings- og samfunnsinteresser, både i Altafjorden og i andre fjorder der en har beslektede problemstillinger.
les mer17-01 // Sporing av oppdrettslaks
Mål: Utvikle ny kunnskap om vandringsmønster til rømt oppdrettslaks og avledede tiltak som kan styrke gjenfangst av rømt fisk.
les mer16-02 // Sporing av lakseyngel
Mål: Utvikle ny kunnskap om vandringsmønster til yngel fra Altaelva, og avledede tiltak som begrenser berøring mellom villaks-yngel, oppdrettslaks og lakselus fra oppdrett.
les mer16-01 // Kunnskapsstatus
Mål: Styrke kunnskapsgrunnlaget og initiere til ny forskning og innovasjon for bærekraftig arktisk havbruk og miljøforvaltning. I startfasen benyttes Altafjordsystemet som pilotområde for kartleggingen.
les mer15-01 // Klyngeutvikling og -drift
Mål: Etablere klyngen som et anerkjent fagmiljø for bærekraftig marint naturbruk.
les mer